tag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post8035704867959683837..comments2024-01-14T22:21:39.479+01:00Comments on Góry, przyroda, podróże: Co jedzą na Syberii? - Daleka Syberia cz. XIIWoman From Foresthttp://www.blogger.com/profile/09132507330800835374noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-41615447139061848502018-08-17T13:44:19.175+02:002018-08-17T13:44:19.175+02:00Syberia jest wspaniała, historia i polityka trochę...Syberia jest wspaniała, historia i polityka trochę nam chyba krzywi jej obraz ale ja zostawiłam tam kawał serca. Co do jedzenia, to pozy faktycznie jak dla mnie są takimi buriackimi chinkali (tylko to gruzińskie smaczniejsze wg mnie ale to może sprawa przypraw:)).<br />Czeremchą natomiast dzieci zajadają się na potęgę. Podobnie z jagodami, czyli z naszymi poziomkami. Są przepyszne. <br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07581548661467033755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-85903759299363065322017-03-18T22:24:29.019+01:002017-03-18T22:24:29.019+01:00Polecam! Naprawdę warto się tam wybrać :) Polecam! Naprawdę warto się tam wybrać :) Woman From Foresthttps://www.blogger.com/profile/09132507330800835374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-78702780055093615252017-03-18T21:05:40.510+01:002017-03-18T21:05:40.510+01:00Uoo - nie wiedziałam, że tam takie rarytasy. Syber...Uoo - nie wiedziałam, że tam takie rarytasy. Syberia mocno nas pociąga przyrodniczo. Zobaczymy kiedy uda nam się postawić stopy (i obiektywy) w tych rejonach :).Kamila | spiekua.plhttp://spiekua.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-33724144590343168482017-01-25T23:28:59.695+01:002017-01-25T23:28:59.695+01:00Mi również by to nie odpowiadało, ale lubię próbow...Mi również by to nie odpowiadało, ale lubię próbować nowych rzeczy:)Woman From Foresthttps://www.blogger.com/profile/09132507330800835374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-36742858902886573712017-01-18T19:35:21.905+01:002017-01-18T19:35:21.905+01:00Oj nie chcialabym mieszkac na Syberii! Moj organiz...Oj nie chcialabym mieszkac na Syberii! Moj organizm chyba nie bylby szczesliwy z tak tlustych potraw :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09569643924436456129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-84103725601000160382017-01-18T16:52:35.059+01:002017-01-18T16:52:35.059+01:00Polecam :)Polecam :)Woman From Foresthttps://www.blogger.com/profile/09132507330800835374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-3542816853439744742017-01-15T20:20:56.888+01:002017-01-15T20:20:56.888+01:00Czeburek to ja bym zjadła nawet teraz :)Czeburek to ja bym zjadła nawet teraz :)Aneczkabloghttps://www.blogger.com/profile/01470956802412126090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-12670648496982856442017-01-14T23:10:34.820+01:002017-01-14T23:10:34.820+01:00Bardzo miło czytało mi się Pani komentarz :) Na Sy...Bardzo miło czytało mi się Pani komentarz :) Na Syberii miałam okazję spotkać ludzi z polskimi korzeniami. Ciekawy pomysł z tym mlekiem. Dużą przyjemność sprawia mi wysłuchiwanie takich ciekawostek z życia ludzi w innych rejonach świata. Pozdrawiam.Woman From Foresthttps://www.blogger.com/profile/09132507330800835374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-33785177012378220372017-01-14T23:08:03.398+01:002017-01-14T23:08:03.398+01:00Patrząc na ogromną powierzchnię Syberii mogę stwie...Patrząc na ogromną powierzchnię Syberii mogę stwierdzić, że zwiedziłam jej zaledwie fragment.Mam nadzieję, że jeszcze tam wrócę. Pozdrawiam :)Woman From Foresthttps://www.blogger.com/profile/09132507330800835374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-40136991973033631062017-01-14T23:05:38.117+01:002017-01-14T23:05:38.117+01:00Mam podobny pogląd jak widzę nowe potrawy :DMam podobny pogląd jak widzę nowe potrawy :DWoman From Foresthttps://www.blogger.com/profile/09132507330800835374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-61221078967714051032017-01-14T21:46:32.754+01:002017-01-14T21:46:32.754+01:00Z przyjemnością przeczytałam Twój post o kuchni sy...Z przyjemnością przeczytałam Twój post o kuchni syberyjskiej. Moja babcia urodziła się na Syberii, ale w tych dobrych czasach, kiedy to Polacy wyjeżdżali do carskiej Rosji w poszukiwaniu dobrze płatnej pracy. Mój pradziadek był geodetą i pracował przy budowie m.in. kolei syberyjskiej a moja prababcia uczyła w szkole. Moja babcia czyli córka pradziadków zawsze z uśmiechem i z błyskiem w oku opowiadała mi o targach, bazarach i potrawach z tamtego rejonu świata. Umiała wyczarować fantastyczne dania, niektóre przepisy w mojej kuchni stosuję do dziś. <br />Kumys próbowałam w Tunezji, rzeczywiście ma oryginalny smak. Mleko kobyły jest niesamowicie słodkie i tłuste, więc i napój z niego jest niepowtarzalny. Babcia wspominała mi, że podczas mrozów, mleko ( nie tylko kobyle), było sprzedawane na miseczki, tak jak nasze lody w supermarkecie.<br />Pozy na zdjęciu kojarzą mi się z gruzińskimi czinkali - ten sam kształt pierożka, a czebureki jest to tatarski specjał. Jak widać kuchnie wymieszały się... i bardzo dobrze. <br />Smacznego :)))Dorotahttps://www.blogger.com/profile/07351161674165404412noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-3308512231029458842017-01-14T20:24:25.123+01:002017-01-14T20:24:25.123+01:00z chęcią zwiedziłabym ten region, albo chociaż jeg...z chęcią zwiedziłabym ten region, albo chociaż jego część (ze względu na olbrzymią powierzchnię). Dużo mięsa jedzą, czyli z głodu bym tam nie umarła :D zyciejakpomaranczehttps://www.blogger.com/profile/11574717299841612036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6108441189098749552.post-79778240031268557902017-01-14T14:36:48.711+01:002017-01-14T14:36:48.711+01:00Wszystko bym chętnie zjadła :D heheWszystko bym chętnie zjadła :D hehePaula Suchockahttps://www.blogger.com/profile/04490678515758779821noreply@blogger.com