wtorek, 20 września 2016

Smażony ser z sałatką z pora, cukinii, czerwonej cebuli i pomidorów z frytkami

http://womanfromforest.blogspot.com/2016/09/smazony-ser-z-saatka-z-pora-cukinii.html
Gdy odwiedzam Czechy lub Słowację, za każdym razem w odwiedzonych przeze mnie restauracjach zamawiam smažený sýr. Ostatnio po raz pierwszy postanowiłam zrobić go sama. Dodatek do sera w moim wykonaniu stanowiły frytki oraz sałatka z pora, cukinii, cebuli czerwonej i pomidorów. 
***
 When I visit Czech Republic or Slovakia, I always order fried cheese (smažený sýr). Finally I decided to prepare it at home. As an addition I used french fries and leek, courgette, red onion and tomatoes salad.

Składniki: 
Ser:
-2 sery Camembert- ja użyłam sera z firmy Turek- Naturek (lub ser żółty np. edamski)
-2 jajka
-bułka tarta
-przyprawy 
-oliwa do smażenia

Sałatka:
-por
-2 pomidory
-1 cebula czerwona
-pół małej cukinii
-przyprawy
-oliwa
(2 porcje)
***
Ingredients: 
Cheese: 2 Camembert cheeses, 2 eggs, breadcrumbs, spices, olive oil
Salad: leek, 2 tomatoes, 1 red onion, half of courgette, spices, olive oil 
(2 portions)

 Wykonanie:
 Ser: W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich zioła prowansalskie, pieprz czarny. Do drugiego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Ser panierujemy maczając go w jajku, następnie w bułce tartej. Tą czynność powtarzamy cztery razy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i umieszczamy ser. Smażymy z obu stron.

Sałatka: Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażamy pokrojoną cukinię i czerwoną cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego pora. Po kilku minutach dorzucamy pomidory i przyprawy.

Jako dodatek do dania użyłam frytek.
***
Preperation:
Cheese: Stir eggs in deep plate, add Provance herbs, pepper. Put some breadcrumbs into a second plate. Bread cheese in eggs and after that in breadcrumbs. Do it 4 times. Warm up olive oil on frying pan and put the cheese on it. Fry it on to sides.

Salad: On warmed up olive oil on frying pan, fry sliced onion and courgette. Add sliced leek and after few minutes tomatoes and spices.


Jest to niezwykle prosty przepis. Myślę, że na pewno raz na jakiś czas zagości w mojej kuchni, nie częściej, bo jednak nie należy to do najzdrowszych potraw. 
 ***
This recipe is easy, so I think that I'll sometimes do it for dinner. I'm not going to do it very often because it's not a really healthy dish.




8 komentarzy:

  1. proste, a jakze wyśmienite danie. Moze nie króluje w zdrowych potrawach, ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam smażonego camembert. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uma prato muito bem harmonizado. A salada é muito apetitosa, me fez lembrar da caponata siciliana.
    Saudações brasileiras.

    OdpowiedzUsuń